Áy Zoltán: Ívek a Tisza felett. Százötven éve épült a szegedi vasúti híd (Szeged, 2009)
ELŐSZÓ egy híd múltjához, és jövője elé
ELŐSZÓ egy híd múltjához, és jövője elé A XIX. század műszaki bravúrjai között emlegetett egykori szegedi vasúti híd átadásának 150. évfordulójára a Móra Ferenc Múzeum és a Vasúttörténeti Alapítvány közös kiállítás rendezésével emlékezett meg 2008-2009-ben. A hely- és technikatörténet kutatói, sőt a magyar mérnöki szakma sem gondolta volna, hogy az 1944-ben elpusztult híd eredeti építési dokumentációja egyáltalán még létezik. Azt pedig pláne nem, hogy hiánytalan állapotban vissza is kerülhet Szegedre. A kerek jubileum kapcsán azonban nem remélt lehetőség adódott erre - a dokumentumok jelenlegi tulajdonosa, a Movares Nederland B. V. holland vasútépítő cég és a kiállítás szervezőinek sikeres együttműködése révén. Amint ez a katalógus is bizonyítja, a szorgos fiatal mérnökök kutató- és szervezőmunkája nyomán páratlan fénykép- és tervrajzgyűjtemény került a közönség elé. A tárlat minden eddiginél átfogóbban mutatta be a híd 86 éves fennállásának történetét, ide értve az építés előkészületeit, a tervezést, magát az építést, a műtárgy forgalomban tartásának hétköznapi gondjait, a szerkezet lerombolását a második világháborúban, illetve az újjáépítésre kidolgozott elképzeléseket. Megtekinthették az érdeklődők a híd tervező főmérnökének, Ernest Cézanne-nak 42 darabos rajzgyűjteményét, Anton Rohrbach szegedi amatőr fényképész 16 darabos, ritkaságszámba menő fotósorozatát, a híd átadásával kapcsolatos sajtóhíreket, s a későbbi korokból származó metszeteket, képeslapokat. Látható volt az egykori szerkezet makettje is, amelyet a budapesti Közlekedési Múzeum bocsátott rendelkezésünkre. Moholy-Nagy László konstruktivista festő 1919-ben készített szénrajza a legjobb bizonyíték rá, hogy a szegedi vasúti híd a művészeket is ámulatba ejtette. Ez a nagy értékű, magántulajdonban lévő rajz korábban sohasem szerepelt kiállításon. Csakúgy, mint az a kilenc légifotó, amelyet a hidat lebombázó amerikai repülőgépek legénysége készített 1944. szeptember 3-án. Ez utóbbiakat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kölcsönözte a kiállítás idejére. INTRODUCTION to the Past and Future of a Bridge Commemorating the 250" anniversary of the opening of the railway bridge of Szeged, the Móra Ferenc Museum and the Railway History Foundation organised an exhibition which ended in early 2009. The Szeged railway bridge was considered a technical marvel of the 19"' century and the recent appearance of the original construction documentation of the bridge, destroyed in 1944, was a real surprise for historians and engineers alike. Tire display of the entire documentation relating to the bridge was a source of great fascination for all with a keen interest in the area. The exhibition, staged on the anniversary of the bridge, was the result of a successful collaboration between the Dutch railway building company, Movares Nederland B. V., the owner of the documentation and the organisers. As this catalogue proves, the young, professional engineers who documented their activity left a unique photo and design collection to us. The exhibition offers a most comprehensive account of the 86-year history of the bridge; not only are the preparations, planning, building and day-to-day management presented, but also its demolition in World War II and the subsequent rebuilding plans. True rarities include the 42 drawings made by the chief architect, Ernest Cézanne and the 16 contemporary photos from the Szeged amateur photographer Anton Rohrbach which give great immediacy and insight in connection with the opening of the bridge. These fascinating images are complemented by many engravings and postcards. The scale model of the bridge was on loan from the Transport Museum, Budapest. Artists were also inspired by the bridge, as is reflected in the 1919 drawing by the constructivist painter, László Moholy-Nagy. This valuable, privately-owned piece of work was on public display for the first time. Also seen for the first time were the nine aerial photos on loan from the Institute and Museum of Military History, Budapest, taken on 3ni September 1944 by the crew of the American bombers who destroyed the bridge. As a result of the research work done in the Somogyi Károly City and County 5.